čtvrtek 27. června 2013

Rys ostrovid



český název: rys ostrovid
latinský název: Lynx lynx
rozšíření svět: Evropa, Asie
rozšíření ČR: Šumava, Beskydy, Jeseníky

   Je to jediná kočkovitá šelma žijící volně na našem území. Charakteristickým znakem rysů jsou trojúhelníkovité uši s černými chomáčky chlupů na konci a černý konec ocasu.

 

 Vzhled:

Hmotnost: samci váží 18- 25 kg, samice 12-16 kg.
Výška:  60-75 cm.

    Základní barva jeho srsti je šedá s žlutavým až rezavým zabarvením a s hnědými až červenohnědými skvrnami. Čím dále na severu rys žije, tím světlejší má srst, kvůli maskování v zasněžené krajině. Srst rysa je složená z husté podsady a 5 až 7 cm dlouhých pesíků. Středem hřbetu se pak často táhne tmavý pás, břicho má hodně světlé až bílé.
   Přední končetiny jso u kratší než zadní, což umožňuje rychlý běh i mohutné skoky. Končetiny jsou ukončeny tlapami, které jsou mohutné kvůli pohybu ve sněhové pokrývce.

  

Rozmnožování:

   V době páření doprovází samici někdy i více samců (do té doby samotářsky žijících), kteří spolu bojují. Říje probíhá v únoru a březnu. Březost trvá 67-74 dní. V květnu až červnu se rodí samici 2–4 slepá mláďata. Oči se jim otvírají po dvou týdnech. Mláďata zůstávají ve společnosti matky až do další říje. Ta kojí až půl roku, po měsící jim předkládá i pevnou stravu a pozdějš je učí lovit. Pohlavně pak dospívají mezi druhým až třetím rokem.
  V přírodě se dožívají 15 až 17 let, v zajetí to bývá o něco déle.


 Potrava:


  Jako lovec je rys nejaktivnější v ranních a večerních hodinách. Na kořist číhá, nebo se k ní nepozorovaně přiblíží a útočí z bezprostřední blízkosti. Pokud kořist nedostihne několika skoky, nechá ji být. Menší kořist je zabíjena kousnutím do hlavy, kopytníci zakousnutím do hrdla nebo týla a zadušením.
   Jeho hlavní potravou je srnčí zvěř nebo v některých oblastech uměle vysazení mufloni popřípadě kamzíci. Loví však také drobné hlodavce, ptáky, lišky, zatoulané a zdivočelé psy, kolouchy a ti nejsilnější rysové i slabší laně. Někdy strhne i nechráněné ovce.
   Při lovu používá svůj jemný čich, dovednost skákat až 5m daleko a velice ostrý zrak, kterým vidí i za šera.

 Způsob života:

    Rozloha území jednoho rysa, může být často větší než 300 km2, toto teritorium si značkuje trusem a močí. Když teritorium vylový, stěhuje se na nové území. Vyhledává nejraději skalnatý terén s hustým podrostem, který mu poskytuje dostatek úkrytů. Skrýšemi pro něj tedy mohou být houštiny, skalní rozsedliny, duté kmeny, vzácněji i doupata po liškách nebo jezevcích.Rys je velmi plachý a člověku se vyhýbá.



Zdroje:
http://www.selmy.cz, http://cs.wikipedia.org, http://www.priroda.cz, http://www.ezoo.cz, http://www.prirodainfo.cz, http://www.ireceptar.cz, http://ekolist.cz




Žádné komentáře:

Okomentovat