čtvrtek 27. června 2013

Lynx issiodorensis

  • Pravděpodobně to byl předchůdce všech čtyř dnes žijících rysů. 

   Lynx issiodorensis neboli Issoire Lynx, byl druh rysa, který obýval Evropu během epochy pleistocénu, a může mít původ v Africe během pozdního pliocénu. Pravděpodobně zanikl po skončení posledního období doby ledové. Kostrou se podobal dnes žijícím rysům, ale měl kratší a robustnější končetiny, větší hlavu a delší krk.





 Zdroj:  http://carnivoraforum.com,  http://crazy-zoologist.livejournal.com

Rys ostrovid v ČR

   Rys byl v minulých stoletích v českých zemích úplně vyhuben. V této době je celkový počet rysů v ČR pod hranicí 100 zvířat. 70-80 rysů osidluje jihozápadní čechy (hlavně Šumavu a Pošumaví). A to díky tomu, že zde bylo před 30 lety vypuštěno několik rysů ze Slovenska. Sporadicky se rys vyskytuje také v Jeseníkách, Českomoravské vrchovině nebo Krkonoších. A na jaře 2011 zachytila fotopast rysa i v Českém Švýcarsku. Proces, při němž člověk navrací vyhubená zvířata do míst, kde dříve volně žila, se nazývá reintrodukce. Na všech reintrodukcích rysů nejen na Šumavu, ale i do Alp se podílela ostravská ZOO.

Současné rozšíření rysa ostrovida v ČR


Zdroj: selmy.cz

Rys ostrovid



český název: rys ostrovid
latinský název: Lynx lynx
rozšíření svět: Evropa, Asie
rozšíření ČR: Šumava, Beskydy, Jeseníky

   Je to jediná kočkovitá šelma žijící volně na našem území. Charakteristickým znakem rysů jsou trojúhelníkovité uši s černými chomáčky chlupů na konci a černý konec ocasu.

 

 Vzhled:

Hmotnost: samci váží 18- 25 kg, samice 12-16 kg.
Výška:  60-75 cm.

    Základní barva jeho srsti je šedá s žlutavým až rezavým zabarvením a s hnědými až červenohnědými skvrnami. Čím dále na severu rys žije, tím světlejší má srst, kvůli maskování v zasněžené krajině. Srst rysa je složená z husté podsady a 5 až 7 cm dlouhých pesíků. Středem hřbetu se pak často táhne tmavý pás, břicho má hodně světlé až bílé.
   Přední končetiny jso u kratší než zadní, což umožňuje rychlý běh i mohutné skoky. Končetiny jsou ukončeny tlapami, které jsou mohutné kvůli pohybu ve sněhové pokrývce.

  

Rozmnožování:

   V době páření doprovází samici někdy i více samců (do té doby samotářsky žijících), kteří spolu bojují. Říje probíhá v únoru a březnu. Březost trvá 67-74 dní. V květnu až červnu se rodí samici 2–4 slepá mláďata. Oči se jim otvírají po dvou týdnech. Mláďata zůstávají ve společnosti matky až do další říje. Ta kojí až půl roku, po měsící jim předkládá i pevnou stravu a pozdějš je učí lovit. Pohlavně pak dospívají mezi druhým až třetím rokem.
  V přírodě se dožívají 15 až 17 let, v zajetí to bývá o něco déle.


 Potrava:


  Jako lovec je rys nejaktivnější v ranních a večerních hodinách. Na kořist číhá, nebo se k ní nepozorovaně přiblíží a útočí z bezprostřední blízkosti. Pokud kořist nedostihne několika skoky, nechá ji být. Menší kořist je zabíjena kousnutím do hlavy, kopytníci zakousnutím do hrdla nebo týla a zadušením.
   Jeho hlavní potravou je srnčí zvěř nebo v některých oblastech uměle vysazení mufloni popřípadě kamzíci. Loví však také drobné hlodavce, ptáky, lišky, zatoulané a zdivočelé psy, kolouchy a ti nejsilnější rysové i slabší laně. Někdy strhne i nechráněné ovce.
   Při lovu používá svůj jemný čich, dovednost skákat až 5m daleko a velice ostrý zrak, kterým vidí i za šera.

 Způsob života:

    Rozloha území jednoho rysa, může být často větší než 300 km2, toto teritorium si značkuje trusem a močí. Když teritorium vylový, stěhuje se na nové území. Vyhledává nejraději skalnatý terén s hustým podrostem, který mu poskytuje dostatek úkrytů. Skrýšemi pro něj tedy mohou být houštiny, skalní rozsedliny, duté kmeny, vzácněji i doupata po liškách nebo jezevcích.Rys je velmi plachý a člověku se vyhýbá.



Zdroje:
http://www.selmy.cz, http://cs.wikipedia.org, http://www.priroda.cz, http://www.ezoo.cz, http://www.prirodainfo.cz, http://www.ireceptar.cz, http://ekolist.cz




Naše smečka



Jméno: Flower
Přezdívky: Lo, Flouwí, Borderaaaa, Magoreeee!.
Pohlaví: fena
Plemeno: Border kolie (bez pp)
Datum narození: 26.6.2010
Otec: Arnold border towm
Matka: Abbelain
Psí sporty: Dogfrisbee, agility, dogdancing
 



Jméno: Šery
Přezdívky: Šerča, Šeruš, Šečííí, Rina,
Pohlaví: fena
Plemeno: kříženec (útulek)
Datum narození: 1.6.2001 (přibližný)
Psí sporty: Agility, dogdancing


Jméno: Tereza Dlouhá
Datum narození: 17.12.1996
Zájmy: Příroda, focení, koně, psi, knížky, psaní,...





Potkanka :)..
Jméno: Ashley


Myšoidka :)..
Jméno: Dealerka





středa 26. června 2013

Junior Open 15-16.6. 2013

  Juchůůů! Ve škole se mi povedly dát nějakým zázrakem 3 děsivý předměty- anatomka, děják a čeják.. Na poslední chvilku jsem si to opravila, takže jsem úspěšně dokončila prvák a v září do druháku! :D.. Takže léto již naplno začalo! A to kde jinde než na geniální psí akci!.. V pátek do školy jenom na dvě hodiny čučet na filmy, pak už jenom nakoupení jídla, cesta domů busem, rychlý chystání věcí.. A jelo se do Chocně! Teda.. Do Kosořína, odkuď jsme pokračovaly s Míšou Táflovou.. Naložit u nich věci do auta bylo hodně pracný! Nakonec se ale do kufru vlezl i můj černobílej cvok. Klec na střeše, na sedačce mezi mnou a Zuzkou hromada věcí.- aspoň se dalo na čem spát! :D.. Ještě před odjezdem jsme se vrhly na Goldii.. Teda Míša ji držela, já jsem fotila a Zuzka stříhala.. Výsledek byl podle mě dobrej! :D.. No a pak už jsme vážně kolem 6 vyjeli. Se Zuzkou jsme si než nám došly slova psaly na mobilu v angličtině pak jsme plynule přešly rači na čestinu :D.. Spaní, zastavování v lidlu, koupení jídla, vyvenčení psů a opět již na cestě. A i cíle jsme se dočkali! Divný? Zázrak? :D.. Cesta nám trvala cca 2,5 hodiny. Psiska jsme přivázaly k nejbližšímu stromu a šly jsme se Zuzkou postavit stan, průběh byl velice zajímavý! :D.. Našema rozhovorama jsme děsily asi všechny kolem :D.. Proč jsme sakra musely být obě tak extrémně úchylný? :D.. Pak už následovala večerní procházka-ve tmě na nějakej kopec lesem :D..Psa jsem měla na volno aby mi nerval ruce- i kolem psů prošla hezky! A volala jsem s jednou dženiální osobou :D.. Zuzce přeskočila a rozhodla se mě nejmíň přizabít, což znamenalo, že jsme se obě začly chovat jak naprostí dementi :D.. Ten s kým jsem volala asi trochu nepobíral :D.. Zbytek cesty šly Míša se Zuzkou přede mnou a já s telefonem za nima :D.. A pak už odchod do stanu.. Psiska spaly s náma ve staně, což znamenalo, že díky Flowuně to byla velice zajímavá noc! :D Ta dežotka se rozhodla, že spát prostě nebude a když nebude spát ona tak ani nikdo jinej! :D.. Víc týrala Zuzku než mě, takže pro mě aspoň jakš takš okej! :D..
    Ráno jsme se vzbudily, nasnídaly ještě ve staně, holky mi i psisko vzaly ven! a pak šly už k parkuru, nějakým zázrakem jsem za nima po chvilce došla taky :D.. Pak jsme trochu přistřihly bordulíně nohy, ocas a uši. Že by šla fakt strojkem? :D.. Uvidim ještě :D... Den ztrávenej v šíleným vedru u parkuru, aspoň že jsme nic nemusely dělat. Až večer mini seminář dogfrisbee- rozdělovali nás podle toho, kdo už u někoho na semináři byl a kdo ne.. My samozřejmě ne, takže jsme skončily ve skupince, kde jsme se celou dobu učily házet akorát backhand. Pak jsme se šly podívat na vyhlášení a pak jsme šly nachvilku za Michalem Romanem aby nám pomohl s vaultama od zad- tam se nám povedl juchů! To prostě nějak dáme! :D.. Aspoň chvilku volání s tím co předešlej den.. Přemlouvání Zuzky aby se šla ještě někam projít.. Nakonec jsme teda vyšly na druhou stranu než předchozí večer a bez Míši, páč ta se učila :D.. Lotulína šla na volno a opět hezky vnímala- šikula! :D.. Došly jsme na luxusní hřiště, kde jsme posílaly psiska obíhat branky, přičemž si lidi kolem bydlící museli myslet, že je navštívili cvoci.. Pokračovaly jsme teda dál a nás napadlo, že zkusíme najít obchod, do kterýho by jsme si ráno zašly něco nakoupit. ,, Tam se svítí! Tam by mohlo něco být!".. A pak následovaly jenom cedule: ,, Zákaz vstupu".. ,, Objekt střežen kamerami".. ,, Zákaz vstupu věznice".. A to už jsme si všimly všude ostnatých drátů a mříží na oknech. V té tmě to vypadalo vážně děsivě! Takže jsme začaly hodně rychle zdrhat.. Cestou jsme se děsily každýho keře, každé vyšší trávy.. Nějak se nám povedlo dojít zpátky- s tím magorem, kterej má pořád nějaký kecy, který vás děsijou ještě víc to je velice zajímavá cesta! :D.. A pak už jsme šly spát. Bordera opět zastávala ten názor, že spánek je zbytečnej a vymýšlela jednu horší věc jak druhou :P.. Ona je vážně retard, kterej k životu spánek asi nepotřebuje. Vážně ne! Ona není pes, ona je naprostej idiot :P..
    Tentokrát jsem ráno vstávala už i já :P.. Na jednom place se běhalo agility a pozdějš na druhým začalo dogfrisbee. Šly jsme s Lotulí jako první, což mě celkem naštvalo :P.. Nejdřív bylo dogdartbee- poslední dva hody jsem vážně myslela, že ji něčím trefim, jinak se ale snažila.. Naházely jsme 90 bodů, což nám o 20 bodů na postup nestačilo, takže jsme skončily 13/35... Další bylo 1. kolo Super Minidistance. Flouwule může být ráda, že jsem ji nezastřelila zrovna! Zase jí ruplo v hlavě, takže se chovala jako naprostej idiot :P.. Naházely jsme 6,5 bodu :P.. A skončily jsme někde v prostředku výsledkové listiny.. Pak probíhalo finále dogdartbee, takže jsme čučely, pak už jsme šly zbalit věci a našupat je do auta.. Ještě nás čekalo 2. kolo Super Minidistance a celkem vážně jsem uvažovakla nad tím, že už nepůjdem. Nakonec jsem ji trochu polila vodou a šly jsme! Celkem se snažila a bylo z toho 12 bodů- ve druhým kolem to byl druhej nejvyšší počet! :D.. Když ale někomu hrabe v prvním kole, tak to je úplně jedno :P :D.. Celkově z toho teda bylo 8. místo z 35.. Pak už jenom vyhlášení a cesta domů! Flouwule sežrala cestou domů z kufru kedlubnu :P.. Jináč byla ale hodná! :D.. A tak skončila naše geniální a první letní akce- juchůůů! :D..


 
Fotky od Míši Táflové :)..

čtvrtek 20. června 2013

Ashley :)..

  

A tak mi doma přibyla vedle akvárka s myší ještě jedna klec s potkankou prozatím o velikosti myši. Myš mám dealerku, ale pro potkanku mě žádný švihlý jméno už nenapadá :D.. Takže to bude nakonec asi vážně Ashley :).. Je odebraná od mamky a sourozenců, což znamená, že se u nás musí trochu rozdívat a pak snad bude okej :)..

úterý 18. června 2013

Buď lepší než jsi...

Toto video dal na facebook kámoš.. Nevim proč, ale došlo mi u něho hodně celkem podstatných věcí. I když si myslim, že mezi lidma kolem jenom nenápadně procházim a ve všech hádkách stojim někde uprostřed a čekám až se všechno zase uklidní, tak mi došlo, jak moc mě zvládají ovlivňovat. Já vlastně nikdy nemůžu být spokojená sama se sebou, když se snažim o to, aby byli všichni spokojení se mnou. Je to nemožnej a nepochopitelnej kolotoč. Ale já to pomalu začínám chápat. Začínám chápat to, že když tolikati lidem vychází nic nedělání celej den, když jim vychází i to, že byli vyhození z baráku a stejně se najde někdo ochotnej kdo je u sebe nechá přes noc, takže jim to nebude vycházet napořád... Začínám chápat i to, že pouze pár lidem je v mojem životě určený stálý místo a ti ostatní mi jsou do něho dáni jenom proto, abych si něco uvědomila, abych dostala trochu jinej pohled na svět a když se jim aspoň jedno z toho povede, tak se z něho zase nenápadně vytratí.....